Descobrim el cooperativisme musical: visita a Musicoop i VisualSonora
- xtrigo
- 19 mar
- 2 Min. de lectura
El passat dimarts 18 de març, els alumnes de 4t d’ESO que cursem la matèria optativa d’Economia vam visitar les cooperatives Musicoop i VisualSonora a Mataró. Aquesta sortida ens va permetre entendre de primera mà com funciona l’economia social i cooperativa aplicada al món de la música i la cultura.
La visita va començar amb una xerrada a càrrec de Nil Villà, membre de Musicoop, i Maria Gomis, de VisualSonora, els quals ens van explicar què és una cooperativa, com es gestiona i quins avantatges té respecte a altres models empresarials. També va respondre les nostres preguntes i ens va fer reflexionar sobre com es pot emprendre en el sector musical d’una manera més ètica i col·laborativa. Musicoop, fundada el 2012, és una cooperativa especialitzada en projectes culturals i educatius que aposta per l’accés universal a la música i el desenvolupament de projectes comunitaris. Actualment gestiona sis escoles municipals de música i col·labora amb iniciatives socials per apropar la cultura a tothom.
Després, vam conèixer VisualSonora, una cooperativa sense ànim de lucre que va molt més enllà de la gestió de la Sala Clap. A més de programar concerts i donar suport a artistes emergents dins del projecte de la Casa de la Música de Mataró, impulsa diverses iniciatives com: 🎵 La Clika, un projecte musical per a infants que fomenta la creativitat i la inclusió. 🎭 L’Escola d’Arts Escèniques, un espai de formació artística per a totes les edats. 🎸 Casa de la Música de Mataró, un projecte de dinamització musical amb formacions, creació artística i concerts. Per acabar, vam tenir l’oportunitat de visitar la Sala Clap, un espai emblemàtic per a la música en directe a Mataró, que dona suport als artistes emergents i acull una programació musical variada.
Aquesta sortida ens ha ajudat a entendre com es poden crear projectes culturals sostenibles i cooperatius, i com l’economia social pot ser una alternativa real als models empresarials tradicionals.

Comments